16.10.2024. 12:02
Održan 9. godišnji sastanak EURAMET radne grupe za izgradnju kapaciteta (BoD-WGCB)
Od 15. do 17. oktobra 2024. godine, u Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBiH), održan je 9. godišnji...

Održan 9. godišnji sastanak EURAMET radne grupe za izgradnju kapaciteta (BoD-WGCB)

16.10.2024. 12:02

Od 15. do 17. oktobra 2024. godine, u Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBiH), održan je 9. godišnji sastanak EURAMET radne grupe za izgradnju kapaciteta (BoD-WGCB). Cilj radne grupe je da podrži viziju koherentnog, efikasnog, održivog i integrisanog evropskog mjeriteljstva, identifikuje i predloži mjere za izgradnju i unaprjeđenje kapaciteta svih članica EURAMET-a, posebno novih i malih nacionalnih mjeriteljskih instituta i imenovanih nosilaca državnih etalona, kao i da podigne svijest o razvoju mjeriteljstva i infrastrukture kvaliteta svih zemalja članica.

Sastanak je započeo 15. oktobra, kada je održano zasjedanje Upravnog odbora BoD-WGCB, dok je drugog i trećeg dana, održan sastanak kontakt osoba radne grupe. Sastanak je pružio priliku za razmjenu iskustava i jačanje saradnje među članicama EURAMET-a, posebno u oblasti izgradnje kapaciteta i održive mjeriteljske infrastrukture.

Uvodnim obraćanjem, direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, Milica Ristović Krstić, izrazila je dobrodošlicu svim učesnicima i poželjela uspješan rad i prijatan boravak u Sarajevu. Sastankom je predsjedavao koordinator radne grupe, Wolfgang Schmid (Physikalisch-Technische Bundesanstalt - PTB), a tokom sastanka predstavljene su novine u radu EURAMET-a, date su značajne informacije o novim instrumentima za jačanje kapaciteta mjeriteljske infrastrukture, kroz program „Koordinacija izgradnje kapaciteta (Capacity Building Coordination-CaBuCo)“ kao i iskustva iz prethodne prakse. Prisutni predstavnici nacionalnih mjeriteljskih instituta izložili su novine i ostvarene razvojne aktivnosti u periodu od prethodnog sastanka.