18.09.2024. 10:28
Učešće IMBiH na IMEKO XXIV Svjetskom kongresu i na 68. Generalnoj skupštini IMEKO u Hamburgu
XXIV IMEKO World Congress, Međunarodne mjeriteljske konfederacije, održan je od 26. do 29. augusta u Hamburgu,...

Učešće IMBiH na IMEKO XXIV Svjetskom kongresu i na 68. Generalnoj skupštini IMEKO u Hamburgu

18.09.2024. 10:28

XXIV IMEKO World Congress, Međunarodne mjeriteljske konfederacije, održan je od 26. do 29. augusta u Hamburgu, Njemačka. Domaćin ovoga svjetskog kongresa bio je PTB - Physikalisch-Technische Bundesanstalt, Njemački nacionalni institut za mjeriteljstvo. XXIV IMEKO Svjetski kogres pod sloganom „Think Metrology“ naglašava aktuelne teme kao što je digitalizacija. Kongres je okupio 1150 učesnika iz cijelog svijeta i održano je 640 prezentacija.

IMBiH je imao dva učesnika na IMEKO Svjetskom kongresu. Mr. Šejla Ališić, pomoćnik direktora za industrijsko mjeriteljstvo, je održala prezentaciju rada: „Pilot Study Comparison of Developed and Improved Mass Scale Measurement Capabilities“, koji je proizašao iz naučno-istraživačkog projekta EMPIR RealMass. Prezentacija rada je predstavljena na sesiji tehničkog komiteta TC 3 – Sila, masa, obrtni moment i gravitacija. Također, predstvaljena su još dva rada na kojima je učestvovala: „Implementation of dissemination of unit of mass in emerging mass laboratories“ koji je proizašao iz istog EMPIR RealMass projekta, te rad: „Traceability for indentation measurements in Brinell-Vickers-Knoop hardness“, koji je proizašao iz EMPIR TracInd BVK-H projekta. Dr. Alen Bošnjaković, šef odsjeka za saradnju sa međunarodnim i BiH institucijama, bio je voditelj dvije sesije TC 21 - Tehnički komitet za matematičke alate u mjeriteljstvu, gdje je naučni sekretar ovog tehničkog komiteta. Također, Alen Bošnjaković je učestvovao u radu koji jepredstavljen na konferenciji na temu „DCC2GO – Supporting the implementation of Digital Calibration Certificates in the European metrology community“, koji je proizašao iz naučno-istraživačkog projekta DCC2GO. 

IMEKO Svjetski kongres je obuhvatio glavne govornike, dobitnike Nobelove nagrade, te ostale eminentne predstavnike.  U Vijećnici grada Hamburga, ministrica za ekonomiju i inovacije održala je prijem dobrodošlice za sve učesnike IMEKO Svjetskog kongresa, također je održana gala večera za sve učesnike IMEKO kongresa, te različite tehničke posjete koje su organizovane u opkviru kongresa. Na kongresu je učesvovaslo 39 izlagača, proizvođača mjernih instrumenata i mjerne opreme. Svi radovi sa IMEKO XXIV Svjetskog kongresa biće objavljeni u časopisima Elsevier.

IMEKO Svjetskom kongresu je prethodila 68. Generalna skupština i Tehnički odbor ove konfederacije, što je organizovano 24. i 25. augusta 2024. u Hamburgu. IMBiH je jedna od 42 organizacije koje su članovi IMEKO konfederacije. Učesnica ispred IMBiH na 68. Generalnoj skupštini je bila Šejla Ališić, pomoćnik direktora za industrijsko mjeriteljstvo.  Predsjednik IMEKO konfederacije i zamjenik PTB-a, Dr. Prof. h. c. Frank Härtig, predsjedavao je Generalnom skupštinom, te je također bio i predsjedavajući XXIV IMEKO Svjetskog kongresa.  Na skupštini, Alen Bošnjaković je potvrđen za naučnog sekretara Tehničkog komiteta TC 21 - Matematički alati u mjeritelsjtvu. Također, na skupštini je predstavljena AMCTM XIII knjiga - Advanced Mathematical and Computational Tools in Metrology and Testing XIII, koja je proizašle iz održane Međunarodne konferencije za matematičke i računske alate u mjeriteljstvu i ispitivanju (AMCTM 2023). Ova konferencija je organizovana od strane IMBiH u saradnji sa Tehničkim komitetom za matematičke alate u mjeriteljstvu (TC21 IMEKO), Tehničkim komitetom za digitalizaciju (TC6 IMEKO), Međunarodnom konfederacijom za mjeriteljstvo (IMEKO), te Evropskom mjeriteljskom mrežom za statistiku i matematiku (MATHMET).

Predsjedavanje IMEKO konfederacije je preuzeo Prof.Dr. Paolo Carbone iz Italije. IMEKO Svjetski kongresi se održavaju svake tri godine, a od 1958. godine, kada je održan prvi u Budimpešta, Mađarska. Najavljeno je da će se XXV IMEKO Svjetski kongres u organizaciji INRIM, nacionalnog mjeriteljskog instituta Italije, održati 2027. godine u gradu Rimini u Italiji.