13.05.2024. 11:03
IMBIH održao dvodnevnu radionicu na temu: Kalibracija neautomatskih vaga u sklopu 2. Mjeriteljskog foruma zemalja Zaljeva u Dubaiju
Na poziv GULFMET regionalne mjeriteljske organizacije, Šejla Ališić, IMBiH ekspert u oblasti mase, je održala...

IMBIH održao dvodnevnu radionicu na temu: Kalibracija neautomatskih vaga u sklopu 2. Mjeriteljskog foruma zemalja Zaljeva u Dubaiju

13.05.2024. 11:03

Na poziv GULFMET regionalne mjeriteljske organizacije, Šejla Ališić, IMBiH ekspert u oblasti mase, je održala radionicu na temu: Kalibracija neautomatskih vaga (NAWI), s ciljem prenosa znanja i unapređenja ekspertize u državama GULFMET-a. Ova radionica je održana kao jedna od tri u okviru  2. Mjeriteljskog foruma 22. i 23. aprila 2024. u Dubaiju.

Radionica je obuhvatila širi aspekt ove teme od sljedivosti mjerenja u oblasti mase, razlike između kalibracije i verifikacije kao načina potvrđivanja mjeriteljskog rezultata NAWI, izvođenje metode kalibracije NAWI u skladu sa EURAMET vodičem cg 18, te procjene mjerne nesigurnosti za iskazivanje pouzdanog i priznatog rezultata kalibracije NAWI. Radionica je obuhvatila veliki broj učesnika zemalja GULFMET-a: Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Saudijska Arabija, Kuvajt, Oman, Bahrein, Katar i Jordan, koji su bili učesnici iz nacionalnih mjeriteljskih instituta, istraživačkih centara, akademske zajednice, regulatornog, odnosno vladinog sektora, te akreditovanih laboratorija. Firma Himatrix – Radwag, kao jedan od zlatnih sponzora 2. Mjeriteljskog foruma je obezbjedila vage za praktičan dio ove radionice, te je nakon radionice organizovala posjetu učesnika ovoj firmi.

Ministarstvo industrije i napredne tehnologije (MoIAT) Ujedinjenih Arapskih Emirata, u saradnji sa Organizacijom za standardizaciju zemalja Zaljeva (GSO), organizovalo je ovaj događaj na temu: „Mjeriteljstvo za održivost“ s ciljem diskusije o ulozi mjeriteljstva u jačanju industrijskih kapaciteta i podršci održivosti, te unaprijedile aktivnosti razmjenom iskustava sa naučnicima. Forumu su prisustvovali predstavnici: BIPM, OIML, IMEKO, EUROLAB, regionalnih mjeriteljskih organizacija i nacionalnih mjeriteljskih instituta regije Zaljeva i šire. IMBIH kao pridruženi član GULFMET-a je ovom događaju dao svoj doprinos putem održavanja ove radionice. 

Nakon Foruma, predstavnici BIPM, Dr Anna Cypionka, direktorica Odjela za međunarodno povezivanje i saradnju, gosp. Chingis Kuanbayev, šef Odjela za izgradnju kapaciteta, te predstavnica IMBIH, gđa. Šejla Ališić, pomoćnik direktora za industrijsko mjeriteljstvo, imali su čast posjetiti laboratorije Emirates Metrology Institute (EMI) u Abu Dabiju, koji predstavlja nacionalni mjeriteljski institut UAE, te susresti se sa gosp. Ali Awadh Al Menhali, direktorom odjela za naučno i industrijsko mjeriteljstvo EMI, gosp. Mohammed Al Mulla, EMI menadžerom za kvalitet i gosp. Osama Ahmed Melhem, savjetnikom u Abu Dhabi Quality and Conformity Council.