22.04.2024. 13:09
Održan završni sastanak dugogodišnjeg projekta posvećenog razvoju tehničkih kapaciteta Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine podržan od strane Češkog mjeriteljskog instituta i Češke razvojne agencije
15.04.2024. godine u prostorijama Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine održan je završni sastanak...

Održan završni sastanak dugogodišnjeg projekta posvećenog razvoju tehničkih kapaciteta Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine podržan od strane Češkog mjeriteljskog instituta i Češke razvojne agencije

22.04.2024. 13:09

15.04.2024. godine u prostorijama Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine održan je završni sastanak dugogodišnjeg projekta posvećenog razvoju tehničkih kapaciteta Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat je realizovan u saradnji sa Češkim mjeriteljskim institutom (CMI) i Češkom razvojnom agencijom (CDA) u tri dijela „Expansion of capacities of the Institute of Metrology of Bosnia and Herzegovina“ (2014–2016), „Expansion of capacities and services of the Institute of Metrology of Bosnia and Herzegovina II“ (2017–2019) i „Expansion of capacities and services of the Institute of Metrology of Bosnia and Herzegovina III“ (2020–2023).

Svojim prisustvom sastanak su uveličali predstavnici Ambasade Republike Češke, Češke razvojne agencije, te predstavnici Češkog mjeriteljskog instituta, g-din. Marek Šmíd, šef sektora za fundamentalno mjeriteljstvo, gđa. Jana Meistrová, šef odsjeka za kvalitet i gđa. Karolína Weberová, šef odsjeka za međunarodne projekte. Također, brojni predstavnici zainteresovanih strana, odnosno korisnika usluga i kolaboratora Instituta za mjeriteljstvo BiH, iz industrijskog i laboratorijskog sektora, te akademije prisustvovali su ovom događaju. 

U saradnji predstavnika Češkog mjeriteljskog instituta i Instituta za mjeriteljstvo BiH na sastanku su prezentovani benefiti realizovanih projekata u smislu jačanja laboratorijske inftrastrukture i tehničkih kompetencija osoblja Instituta u oblastima električnih veličina, vremena i frekvencije, hemijskih ispitivanja, jonizujućeg zračenja, volumena i protoka, pritiska, gustine tečnosti, sistema upravljanja kvalitetom i drugim oblastima od interesa, što je značajno doprinijelo unapređenju stručnih usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH i saradnje sa zainteresovanim stranama u zemlji i šire. Također su prezentovane nove ideje i mogućnosti za nastavak saradnje.