29.04.2024. 13:35
Održana iMet-MRI radionica za zemlje Zapadnog Balkana
Radionica je organizovana u okviru EMPIR projekta iMet-MRI ''Improved Metrology for Quantitative MRI...

Održana iMet-MRI radionica za zemlje Zapadnog Balkana

29.04.2024. 13:35

Radionica je organizovana u okviru EMPIR projekta iMet-MRI ''Improved Metrology for Quantitative MRI (https://empir.npl.co.uk/imet-mri/)'' u kojem Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine učestvuje kao interni partner na projektu. Također, koristimo ovu priliku da se zahvalimo Privrednoj komori Bosne i Hercegovine za njihov doprinos i podršku u organizaciji ove radionice, i za ustupljen radni prostor.

U okviru iMet-MRI projekta su razvijene savremene procedure i smjernice za standardizaciju kvantitativne analize rezultata dobivenih magnetnom rezonancom (qMRI), kao i uspostavljanje adekvatne sljedivosti rezultata mjerenja kod MRI uređaja. Konzorcij iMet-MRI projekta čine eksperti iz deset razvijenih nacionalnih mjeriteljskih instituta, kao i partneri sa univerzitetskih bolnica i industrije iz Velike Britanije. Koordinator projekta je Institut za mjeriteljstvo Velike Britanije (NPL).

Kroz ovu radionicu je omogućeno bolje razumijevanje fundamentalnih mjeriteljskih principa u kvantitativnoj analizi rezultata dobivenih magnetnom rezonancom (qMRI), kao i upoznavanje sa savremenim mjeriteljskim metodama i principima relevantnim za ovu oblast. Očekivani ishod radionice je bio da učesnici steknu bolje razumijevanje savremenih mjeriteljskih principa koji se koriste za potrebe kvantitativne analize rezultata razvijenih u okviru iMet-MRI projekta.

Radionica je bila namijenjena svima onima koji žele unaprijediti svoje znanje o primjeni mjeriteljskih principa u kvantitativnoj analizi rezultata dobivenih magnetnom rezonancom, uključujući kliničko osoblje koje radi sa MRI uređajima, medicinske fizičare i osoblje koje održava MRI uređaje.

Radionici je prisustvovalo više od 30 učesnika iz šest različitih zemalja, i to: Velika Britanija, Italija, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, i Bosna i Hercegovina. Bilo je zadovoljstvo imati učesnike iz sljedećih organizacija, i to: Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu, Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, Univerzitetski klinički centar Banja Luka, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i Internacionalni Burch univerzitet, kao i Instituta za mjeriteljstvo BiH. Nadalje, želimo se zahvaliti svim učesnicima za njihovo aktivno sudjelovanje na radionici. Također, iMet-MRI tim se želi posebno zahvaliti predstavnicima Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu i Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju za njihovo aktivno učešće u sesijama pitanja i odgovori. Njihova korisna i interesantna pitanja u ovim sesijama su učinila  radionicu interesantnom za sve učesnike i otvorila neka nova pitanja iz ove oblasti.

Kroz radionicu su predstavljene i obrađene sljedeće teme:

·         Šta je mjeriteljstvo i kvantifikacija mjerne nesigurnosti

·         Standardi u oblasti MRI

·         Pregled rezultata iMet-MRI projekta

·         Osiguranje kvaliteta u oblasti MRI sa aspekata medicinske fizike

·         Fantomi u oblasti qMRI

·         Analiza podatka i kvaliteta podataka

·         Protokoli za skeniranje u oblasti MRI

Također, želimo se zahvaliti našem partneru, DIH-its4Helath, na podršci u organizaciji ove radionice. Institut je postao član EURAMET-ovog programa za istraživanje u 2014. godini, i organizacijom ove radionice pokazali smo da smo njihov aktivni član i partner. Na kraju, ali ne manje važno, želimo se zahvaliti svim predavačima za njihov doprinos za uspješno realizovanu radionicu.