29.04.2024. 13:52
IMBIH organizuje obuku 20.05.2024. na temu: Procjena mjerne nesigurnosti
Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBIH), povodom obilježavanja Svjetskog dana mjeriteljstva,...

IMBIH organizuje obuku 20.05.2024. na temu: Procjena mjerne nesigurnosti

29.04.2024. 13:52

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBIH), povodom obilježavanja Svjetskog dana mjeriteljstva, organizuje obuku na temu: Procjena mjerne nesigurnosti s ciljem prenosa znanja i mjeriteljske ekspertize, koja je potvrđena putem obvjavljenih kalibracionih i mjernih mogućnosti laboratorija IMBIH u BIPM KCDB (Baza podataka ključnih poređenja u Međunarodnom birou za tegove i mjere) i putem učešća u brojnim naučno-istraživačkim projektima u okviru EURAMET organizacije: EMRP (Evropski mjeriteljski istraživački program), EMPIR (Evropski mjeritlejski program za inovacije i istraživanje) i EPM (Evropsko mjeritlejsko partnerstvo).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mjeriteljstva koji se obilježava 20. maja 2024. je: „Mjerimo danas za održivo sutra“, te sa sigurnosti možemo iskoristiti simboliku i reći „Prenosimo znanje za održivo sutra“.

Stručno usavršavanje doprinosi razumijevanju važnosti i primjeni mjeriteljstva, kao i prenosu osnovnih znanja o mjeriteljskim pojmovima, jedinicama i analizi mjernih rezultata.

IMBIH će u narednom periodu organizovati niz obuka u svrhu prenošenja najnovijih znanja iz mjeriteljstva akademskoj i industrijskoj zajednici, kao i usluge specifičnih stručnih obuka/konsultacija koje su usmjerene na razvoj industrije. Cilj organizovanja obuka je i unapređenje mjeriteljskog sistema u BiH, u sferama zakonskog, naučnog i idustrijskog mjeriteljstva, unapređenje oblasti kalibracije, verifikacije, validacije ispitnih metoda, obrade podataka i određivanja mjerne nesigurnosti ispitnih rezultata, te primjene zahtjeva standarda BAS EN ISO/IEC 17025 za ispitne i kalibracione laboratorije i standarda  BAS EN ISO/IEC 17020 za inspekcijska tijela koja izvode poslove verifikacije mjernih instrumenata u BiH.

 

Mjesto održavanja: Institut za mjeriteljstvo BiH, Branilaca Sarajeva 25, Sarajevo

Datum: 20. maj 2024.

Vrijem održavanja: 9:00 h -16:30 h 

Ovdje možete preuzeti Pozivno pismo poslano svim zainteresiranim stranama za obuku: Procjena mjerne nesigurnosti.

Ovdje možete preuzeti Dnevni red za obuku: Procjena mjerne nesigurnosti.

Ovdje možete preuzeti Obrazac za prijavu na obuku: Procjena mjerne nesigurnosti.

Potrebno je da popunite prijavni obrazac i da ga pošaljete na mail: info@met.gov.ba ili putem fax-a: 033 568 909, do 10.05.2024. godine.

Nakon ovog roka bićete obavješteni da je vaša prijava prihvaćena za obuku 20.05.2024., te će se na vašu adresu poslati predračun za uplatu za učešće.