15.03.2024. 13:35
Održan sastanak tehničkog komiteta za hemiju regionalne asocijacije evropskih mjeriteljskih instituta EURAMET
Od 06. do 08. februara  2024. godine u Delftu, Nizozemska, u organizaciji VSL – mjeriteljski institut Holandije, je...

Održan sastanak tehničkog komiteta za hemiju regionalne asocijacije evropskih mjeriteljskih instituta EURAMET

15.03.2024. 13:35

Od 06. do 08. februara  2024. godine u Delftu, Nizozemska, u organizaciji VSL – mjeriteljski institut Holandije, je održan redovni godišnji sastanak tehničkog komiteta za hemiju u okviru evropske asocijacije mjeriteljskih instituta EURAMET – TCMC na kome su učešće ostvarili i predstavnici Instituta za mjeriteljstvo BiH uz učesnike iz više od 30 evropskih zemalja. 

U okviru tehničkog komiteta djeluju podkomiteti za organsku i anorgansku hemiju, elektrohemiju i analizu gasova. Institut za mjeriteljstvo BiH redovno ostvaruje učešće na razvojnim projektima i interkomparacijama u oblasti organske i anorganske analize, te ispitvanja obnovljivih i fosilnih goriva. U okviru ovogodišnjeg TCMC sastanka izviješteno je o tekućim projektima i interkomparacijama u okviru mjeriteljstva u hemiji, prijedlozima za nove projekte u okviru programa EURAMET European Partnership on Metrology, te aktivnostima unutar evropskih mjeriteljskih mreža (European Metrology Networks), kao i o aktivnostima drugih međunarodnih i regionalnih mjeriteljskih organizacija i vezanih tijela koja se bave mjeriteljstvom u hemiji. Institut za mjeriteljstvo BiH aktivno učestvuje u nekoliko projekata vezanih za razvoj metoda za ispitivanje obnovljivih goriva u skladu sa evropskim Green Deal, te za ispitvanje različitih analita sa uticajem na okoliš i kvalitet hrane, razvoj metoda za ispitivanje isplativosti recikliranja tehničkog otpada, te se bavi razvojem referentnih materijala od interesa za BiH i šire.   

Više o EURAMET i tehničkom komitetu za hemiju  možete pročitati na sljedećem linku: https://www.euramet.org/technical-committees