27.05.2024. 08:37
Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ogranizovao obuku na temu procjene mjerne nesigurnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana mjeriteljstva 2024. godine
Svjetski dan mjeriteljstva 2024. godine obilježava se sa temom „Mjerimo danas za održivo sutra“.  Komisija za...

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ogranizovao obuku na temu procjene mjerne nesigurnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana mjeriteljstva 2024. godine

27.05.2024. 08:37

Svjetski dan mjeriteljstva 2024. godine obilježava se sa temom „Mjerimo danas za održivo sutra“. 

Komisija za prirodne nauke jednoglasno je usvojila rezoluciju koju je pokrenuo Kazahstan na 42. zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu, 22. novembra 2023, te je Svjetski dan mjeriteljstva dobio je zvanični status Ujedinjenih naroda (UN).

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBIH) obilježio je ovaj dan organizacijom obuke na temu: „Procjena mjerne nesigurnosti“, kojoj je prisustvovalo oko 30 učesnika iz kalibracionih i ispitnih akreditovanih laboratorija, te laboratorija koje su u postupku akreditacije, a obuci su prisustvovali i predstvavnici inspekcijskih tijela i drugih zainteresovanih strana. Cilj obuke je istaći važnost povjerenja u rezultate mjerenja, a za potrebe zaštite potrošača i ispunjenja zahtjeva standarda BAS EN ISO/IEC 17025. 

Učesnicima je dobrodošlicu poželjela direktorica Instituta Milica Ristović Krstić, te je održala i prezentaciju o Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine.

Obuka iz oblasti procejen mjerne nesigurnosti održana je u tri sesije:

·         Uvod u mjernu nesigurnost i njena procjena u skladu sa GUM (Guide to the expression of uncetainty in measurement) i Monte Carlo metodom, predavač: dr. sc. Alen Bošnjaković .

·         Empirijski pristup pri procjeni mjerne nesigurnosti kod primjene ispitnih metoda, predavač: dr. sc. Katarina Hafner – Vuk .

·         Određivanje mjerne nesigurnosti kroz primjenu, predavač: mr. sc. Vladimir Milojević .

Po završetku predavanja, održana je zajednička diskusija sa učesnicima i dodjela certifikata o učešću na obuci.

IMBIH je institucija čija je osnovna uloga, pored zakonom propisanih nadležnosti, podrška privredi i privrednim subjektima, te pored usluga koje se odnose na kalibraciju opreme i obezbjeđivanje sljedivosti, opredijeljeni smo za kontinuirani prenos znanja akreditovanim privrednim subjektima, onima koji su u procesu akreditacije prema standardima EN ISO/IEC 17020 i EN ISO/IEC 17025, te svim drugima koji su zainteresovani za oblast mjeriteljstva. IMBIH će u budućnosti orgaizovati redovne obuke na teme koje se odnose na implementaciju navedenih standarda, ali i tematskih obuka koje su od interesa za pojedine privredne subjekte.